top of page

made by: GUUZ

het keramiekatelier van Guusje Beeftink

Guuz-19.jpg

Ooit zei een docent Industrieel Product Ontwerpen: ‘Er stroomt geen bloed, maar klei door de aderen van Guusje’. Beter kan de bevlogenheid voor keramiek niet uitgedrukt worden.

Als kind droomde ik ervan: zelf aan de draaischijf zitten. Eenmaal op m’n 17e begonnen met pottenbakken, was ik eraan verslingerd.

Mijn studies Industrieel Product Ontwerp en Ambachtelijke Keramische technieken én het doortastende besluit om een atelier te huren aan de Van Schootenstraat 23a in Breda hielpen om made by: GUUZ stevig neer te zetten.

Guuz-41.jpg

*fotografie Karin van Hooijdonk

waarom, hoe en wat van het keramiekatelier

Guuz-51.jpg

Why?

Keramiek is een eeuwenoud materiaal. Het is een veelzijdig materiaal, dat veel verschillende toepassingen kent. Keramiek begint met de grondstof ‘klei’. Een grondstof die zowel in poeder-, giet- en plastische vorm verwerkt kan worden tot een product. In de verschillende bewerkingsstadia van de klei zijn vele productie- en decoratietechnieken mogelijk. Door de jaren heen zijn er verschillende bewerkingstechnieken ontstaan, van oude ambachten tot innovatieve technieken. Tijdens het stookproces verandert de grondstof ‘klei’ in keramiek.

De complexiteit en veelzijdigheid maakt klei en keramiek tot een grote uitdaging. De zoektocht naar de grenzen en mogelijkheden bij het ontwerpen en maken van producten en het overdragen daarvan fascineert. Werken met klei en keramiek stimuleert het onderzoekend vermogen en de verbeelding. Durven experimenteren brengt je verder. Het leidt tot nieuwe ervaringen, inzichten, ideeën en innovatie. Daarom: met klei én met mensen werken. made by: GUUZ wordt blij van de verwondering en het prikkelen van mensen.

How?

made by: GUUZ zet klei in:

  • als communicatiemiddel, als verbinding

  • om onderzoekend vermogen te bevorderen

  • om verbeelding te stimuleren

  • voor innovatie in productontwerp en in materiaal

 

Door het aanbieden van de juiste kaders wil made by: GUUZ mensen uitdagen tot onderzoeken en experimenteren, waardoor nieuwe ervaringen en inzichten kunnen ontstaan.

Door de complexiteit is klei/keramiek breed inzetbaar voor veel verschillende doelgroepen.

made by: GUUZ gaat met respect om met mensen en producten.

 

Bij made by: GUUZ ligt de focus op het proces, niet op het eindresultaat:

  • vanuit eigen verantwoordelijkheid van mensen

  • met motivatie en ideeën van de persoon zelf

  • met eigen invulling en in eigen tempo

IMG-20200825-WA0028.jpg
13147345_494061344117882_631611049518927

What?

made by GUUZ biedt een plaats: een atelier. Een plek met ruimte, die uitnodigt, waar mensen, op basis van gelijkwaardigheid, zichzelf kunnen zijn en hun eigen tempo kunnen bepalen.

 

made by: GUUZ draagt ‘het gevoel voor klei en keramiek’ over in:

  • Het keramiekLAB aan volwassenen

  • Het kleiLAB aan kinderen

  • Projecten samen met anderen

made by: GUUZ ontwerpt en produceert eigen collecties en zoekt naar een crossover van poreuze en technische keramiek.

bottom of page